Steklarna Hrastnik

Spletna trgovina napis

Korporativne informacije

 

 y1f1l1 

Steklarna Hrastnik vstopa v nov investicijski cikel

Steklarna Hrastnik napoveduje večje investicije v proizvodnjo s ciljem nadaljnjega razvoja, širitve in rasti. Prvi korak k temu cilju je 4,2 milijonska investicija v okrepitev embalažnega programa. Zato bodo predvidoma do pomladi 2018 preoblikovali proizvodno enoto razsvetljavnega stekla v proizvodno enoto embalažnega stekla. S tem postopno ukinjajo proizvodnjo razsvetljavnega stekla, programu embalažnega stekla pa dajejo možnosti za nadaljnji razvoj. Vsem zaposlenim iz proizvodne enote razsvetljavnega stekla bodo ponudili prezaposlitev znotraj podjetja.


V Steklarni Hrastnik bodo investirali 4,2 milijona evrov v nakup novega proizvodnega stroja za embalažno steklo (IS-stroj) in v premestitev obstoječega stroja  v Vitrum. S tem bodo  v novem investicijskem ciklu dosegli povečanje izkoristka peči za 25 ton na dan. To pa je le začetek, ob pridobitvi potrebnih dovoljenj, načrtujejo v prihodnjih letih še dodatno povečanje zmogljivosti v Hrastniku. Njihov končni cilj je  povečanje zmogljivosti peči   za 200 ton na dan, kar bo ustvarilo tudi 150 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

 
»Ukinitev programa razsvetljavnega stekla je naša priložnost za širjenje programa embalažnega stekla,« je poudaril Andrej Božič, predsednik divizije stekla. Povpraševanje na trgu razsvetljavnega stekla se je namreč od začetka krize leta 2008 močno zmanjšalo, zlasti na račun vse večjega uveljavljanja LED-svetil. Poleg tega se je Steklarna Hrastnik na tem trgu soočala z ostro cenovno konkurenco, ki jo spodbujajo poceni izdelki s kitajskega trga.


Božič je še poudaril, da so v steklarni v razvoj enote razsvetljavnega stekla v zadnjih osmih letih investirali 2,8 milijonov evrov, a z rezultati niso zadovoljni: »Intenzivno smo iskali načine za dvig donosnosti in povečanje obsega poslovanja. Tudi sodelovanje z znanimi oblikovalci ni izpolnilo pričakovanj, ki bi ekonomsko upravičili nadaljnji obstoj programa.« V letu 2018 bi morala Steklarna Hrastnik v obnovo peči investirati vsaj dodatnih 2,5 milijonov evrov, kar bi bila previsoka naložba za program, ki ni dobičkonosen.

 

Ker se v Steklarni Hrastnik zavedajo pomena steklarne za zaposlene, ki pretežno izhajajo iz Hrastnika in okoliških občin, so iskali način, kako optimizirati proizvodnjo in hkrati obdržati vse zaposlene. In to jim bo z načrtovanim prestrukturiranjem proizvodnje uspelo. Vsem zaposlenim iz proizvodne enote razsvetljavnega stekla bodo ponudili prezaposlitev znotraj podjetja. »Ponudili jim bomo pogoje zaposlitve, ki bodo primerljivi s trenutnimi, če ne boljši,« je dejal generalni direktor Peter Čas in ob tem zagotovil: »Prehod na nova delovna mesta bo postopen in zaposlenim prijazen. Nič se ne bo zgodilo čez noč. Zaposleni se bodo predhodno vključili v mentorski sistem, v okviru katerega se bodo seznanili z novimi proizvodnimi tehnologijami, priučili novih zadolžitev ter tako lažje prevzeli nova delovna mesta.«

 

Trg steklene embalaže v vzponu
Nasprotno pa se je na trgu specialne steklene embalaže ter parfumske in kozmetične embalaže pokazala priložnost za širitev, saj se je povpraševanje v zadnjih letih konstantno povečevalo. Porast povpraševanja je bila izjemna zlasti v letošnjem letu. »Odločili smo se, da bomo ukrepali zdaj, ko se je na trgu specialne steklene ter parfumske in kozmetične embalaže pokazala odlična priložnost za širitev,« je povedal Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik. Steklarna Hrastnik je sicer v segment kozmetične in parfumske embalaže vstopila pred dvema letoma.


Načrtujejo 30-odstotno rast v programu embalažnega stekla
V enoti embalažnega stekla trenutno ni prostora za integracijo strojev, naprav in logistiko, ki so potrebni za povečanje kapacitet, proizvodni prostori razsvetljavnega stekla pa bodo ponudili prav to. V steklarni načrtujejo rast embalažnega programa za več kot 30 odstotkov. Kot že omenjeno, novi investicijski cikel začenjajo z investicijo v nakup novega proizvodnega stroja (IS-stroj) in  premestitev dodatnega stroja na lokacijo Vitrum. Z reorganizacijo proizvodnje bodo v Steklarni Hrastnik postavili pogoje za optimizacijo proizvodnje, dvig dobičkonosnosti ter nove investicije v prihodnjih letih.

 

Tradicija ročne proizvodnje stekla ostaja
Steklarna Hrastnik bo kljub reorganizaciji ohranila tradicijo ročne proizvodnje stekla. Ročna proizvodnja bo obratovala ob posebnih naročilih, kot so na primer promocijske steklenice ali drugi ekskluzivni steklarski izdelki, ki zahtevajo takšen način dela.

DPPpolni

DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE

Steklarna Hrastnik je novembra 2011 prejela osnovni certifikat Družini prijazno podjetje

zaposleni

SKRB ZA ZAPOSLENE

Zavedamo se, da so motivirani zaposleni, opremljeni z znanjem in vizijo podjetja, naša...

Več

okolje

SKRB ZA OKOLJE

Veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja. Odgovornost do okolja je za Steklarno...

Več

nagrade

NAŠE NAGRADE

Steklarna Hrastnik se je na izboru Zlata nit 2012 uvrstila med finaliste v kategoriji velika podjetja in prejela...

CertifikatAAANaslovna slo

NAŠI CERTIFIKATI

Mednarodni sejem Ambiente je Steklarni Hrastnik podelil certifikat Ethical Style Guide.

Več

POVEŽITE SE

y1 f1 l1p1

Nas želite kontaktirati?

  1. Kontakti
  2. Kje smo
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 600
crta  TELEFONSKA 
  ŠTEVILKA

  03 56 54 623
crta  ELEKTRONSKI 
  NASLOV
  
 
EBA2014 15Logo ambasador